Perjuangan Kita Masih Belum Selesai Kawan-kawan

8:58 PM

ok2..nak update la nie..sabar ea..hehee..bkn sengaja xnak update tp nak berehat sekejap lps bersusah payah menghadapi SPM.alhamdulillah la.semuanya dah selesai dan yg paling best dah habis skolah.best ke dah habis skolah.??ntah la..tapi sy still rindu kat skolah dan suasana kat skolah..mm..ok la..nak taw ape coretan sy kali nie teruskan membaca bersama saya..



bila sebut je nak SPM
semua dah kecut perut
lebih-lebih lagi budak2 form 5 la
orang-orang selalu kata.. 
SPM nie la penentu masa depan 25 tahun akan dtg..
betul ke.??

betul la tue..
tp kalau tak berjaya macam mane.??
gelap ke mase depan.??
nie soalan yg selalu kawan-kawan sy cakap..
dan nie jawapan yg suka sy dengar..
"tak jugak,rezeki ALLAH ada kat 
mane-mane
mungkin tak dapat sekarang dapat nnti.."

mm..
betul jgkkan..
tapi kalau boleh semua nak berjayakan.??
semua nak dpt straight A+
tapi bukan semudah itu..
berusahalah dari sekarang
dari form 4 lagi..
nnti bila da naik form 5 takdela terkial2 sgt..

tapi  usaha bukan sekadar mentelaah 
buku-buku je..doa jgn lupe..
sebab semua benda yg kita buat..
akhirnye ALLAH yg menetukan segala-galanya
macm yg selalu kita dengar
usaha + ikhtiar + doa + tawakal

bila dah nak dekat exam tue..
doanye makin berjela-jela
solat hajat mmg tak penah tinggal
sampai merah-merah dahi sujud
qiamulail boleh kata tiap-tiap malam buat
Yassin tue da macam kawan kita
baca sentiasa..
bagus la..

tp kerana ape kita buat tue semua.?
semata-mata kerana nak SPM ke.?
then, bile dah habis SPM kita tinggalkan semua tue.??
ASTAGFIRULLAHALAZIM..
PERJUANGAN kita masih belum selesai 
kawan-kawan

lepas habis paper last SPM keluar dari dewan
pergi kat beg..
tgok handset ada satu mesej 
dr seorang kwn sy
die tulis
"akhirnya..alhamdulillah..keep on praying"

bile bace mesej tue..
rase mcm tersentak plak..
betul
doa kena diteruskan..
ibadat yg kita buat sebelum nie perlu diteruskan
ini bukan penamatnya
byk lagi yg perlu kita berdoa 

sesungguhnya..
ALLAH menyukai ibadah hambaNYA 
yg sedikit tetapi istiqomah
berbanding
ibadah hambaNYA yg byk tetapi tidak istiqomah..

sekarng nie msti ada yg cakap dalam hati..
bile result dah keluar 
baru boleh berenti buat semua tue la.??
hahaa..

belum lagi kawan-kawan..
perjuangan kita masih belum selesai..
kita masih punyai tanggungjawab
tanggungjawab seorang hamba kepada TUHANnya..
seperti yg sy tulis pada post sebelum nie..

masih byk dugaan yg perlu kita lalui dalam hidup nie
mase kita rase ssh nak hadapi semu nie
baru kita nak mencari ALLAH.??
dan berkata..
"ya ALLAH kenapa kau timpa kan semua dugaan ini kepada ku ya ALLAH"

bergitulah manusia..
kita sering terlupa apabila senang
sering terleka apabila sedang kaya..

bila perjuangan ini akan selesai.??
apabila tiba waktunya nnti
apabila nyawa ini dicabut oleh malaikat izrail
atas perintah TUHANnya
tanpa terlewat sesaat pun
di sinilah perjuangan kita akan selesai..

gunalah mase yg terluang ini
sebagai mase untuk membantu kedua ibu bapa kita
dan gunalah mase yg terluang ini 
untuk mendalami ilmu agama
setelah 11 tahun kita menuntut ilmu dunia..

sekadar ingatan untuk kita bersama..(:









-sayabudakbarubelajar-

You Might Also Like

5 comments

  1. syafiq.. haha. terharu plus tersedar dr tidur kejap. by the way, u're right. perjalanan kita still jaoh lagii. dan... bnyk lagi benda yg kita akan jumpa in future. so, what to do right now, keep praying, and strive for our future. and always put Allah in the first place. Insya ALLAH, everything will go through smoothly.. thank you so much.. keep doing this, syafiq.i'll always supporting u!!

    ReplyDelete
  2. ermm..i drropped my comment..ahakx...
    btw,,,totally..ak pon same ngan ko,,sdey nk tgglkn skola,,,rindu suasana kat skola,,,but,,ak skew post ko istiqomah..kdg2...kite as hamba Allah,,bersungguh2 wat seso2 bile nk kn sesOtu..tp after lps n dpt ape kte nk..kte tgglkn amaln yg sllu kite wat.....ak doakn ko jd ank soleh..n dpt amat yg ko impikn..aminnn..(:

    ReplyDelete
  3. semoga apa yg diimpikan tercapai :)

    ReplyDelete
  4. panggggg!!!

    lempangan menyedarkan hinggap di pipi...haha

    ReplyDelete
  5. weyhh..mnew header bawu??????
    tggu berjggut...

    ReplyDelete