dream become reality. Experience. Islam. Korea(한국)

10:01 AM

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَانِ الرَّحِيْم
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.


puhh.puhh..*tiup habuk..
hehe.mmg dah lama tak update blog nie.rasa rindu nak menulis semula.
mungkin sbb kekangan masa dan masa study yg tak mengizinkan jadi trpaksa la meninggalkan blog nie sepi.
sekarang InsyaAllah akan lebih rajin kot.
semoga ada banyak idea dan pengalaman yg boleh dikongsikan kat sini.
hidup baru.tempat baru.suasana baru.budaya baru.
let's read.!! :D


안영 한국.!!
selamat datang ke korea selatan.

dream become reality.it amazing when it happened.
zaman sekolah bila org tanya lps SPM nak sambung belajar kat mana? 
"mm,cita2 nak sambung belajar kat oversea nak amik engineering"
tp dalam hati cakap boleh ke dpt scholarship nak sambung belajar kat oversea.bkn sng nak dpt schlorship lebih2 lagi sekarang banyak je bdk2 yg dpt result SPM gempak2.tp mana la tahu nnti ada rezeki insyallah dapat pergi.dah simpan impian tue dalam hati.yg penting fokus dulu nak SPM.

Alhamdulillah
then sambung belajar kat INTEC Shah Alam bawah Korean Engineering Programme selama 9 bulan.
kat sini la segala2 sangat mencabar. kalau dulu kat sekolah kena study hard. kat sini kena study 2 3 ganda lebih. banyak dugaan kat sini. pressure,ssh belajar sampai ada satu masa tue rasa down gler. xtau la kenapa tp time kat Intec nie la mmg rasa betul2 ssh nak belajar. belajar pon tak masuk. sampai la final exam yg menentukan boleh fly ke tak still x boleh perform. mmg masa exam tue tak boleh nak jwb. bayangkan la kalo 3 4 soalan tinggalkn kosong tak jwb. masa tue dalam hati dah ckp. mmg kat sini jela prjalanannya. balik rumah duduk kat bilik je. tak keluar rumah langsung. mak abah tanya bila fly.? tak mampu nak jwb soalan tue. aku takut kecewakan mak ngan abah. tak sanggup hati seorang anak melihat kedua ibu bapanya sedih.

time flies
an it like a BIG miracle when I already here
(5/3/2013) at KLIA before my flight to South  Korea

(6/3/2013) Inchieon International Airport

yes, i'm already here in South Korea to continue my study in engineering..

it already a week here and i feel this place quiet good.
tp org cakap hujan emas di negara orang hujan batu di negara sendiri. 
tp bila kita dah ada kat sini barulah kita bersyukur apa yg ada kat negara sendiri.
 cuaca yang panas,mudah untuk beribadah,cari makanan halal.
kat sini cuacanya sgt sejuk. smpai satu masa rasa mcm tak suka sejuk nak balik malaysia.
malam first kat sini siap tidur pakai baju winter lagi sbb sejuk yg teramat. nak mandi pun air macam rendam dgn air batu. sbb belum biasa dgn keadaan kat sini. 
dah seminggu, alhamdulillah everythigs become better (:

view from my house

from rooftop

night walk area sillim-dong
outside my class

view outside of my class

main gate Seoul National University
ohh, I learn physics, chemistry and math in Korea
even thought my physics book in english but my lecture still explain it in korean 

thank for my mak and abah for this support.
terima kasih sbb banyak berkorban untuk anak ini
tiada apa yg mampu dibalas atas pengorbanan mak dan abah
maafkan semua salah silap sepanjang anak ini membesar
walaupun kita jauh tp hati anak ini selalu ada kat mak dan abah
you are my PRINCESS mak.
you are my HERO abah .


till now, my tears always flow when i hear their voice.
really miss you.

doakan perjalanan anak ini dipermudahkan dan diberkati..


special dedication to ummi and abah
all my friends in Malaysia


from KOREA to MALAYSIA


You Might Also Like

14 comments

  1. salam.. mantap2... moga dipermudahkan urusan di bumi sonata (^_^)

    ReplyDelete
  2. good luck sk! all the best there!:D sorry ye tak join hantar kau kat klia hari tu..

    ReplyDelete
  3. semoga dimudahkan segalanya,,,
    =)

    ReplyDelete
  4. haha kasut merah kasut merah.
    haha. good luck, der!
    May ALLAH ease everything, In Sha ALLAH

    ReplyDelete
  5. good luck bang. semoga Allah permudahkan semua kerja hang. kita semua kat sini doakan kau berjaya. insyaAllah aamiin. :)

    ReplyDelete
  6. oit ex-senior nk tumpg tnye..
    ko amek mara pnye program dkt intec ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh tak..under korean engineering programme jpa

      Delete
  7. Salam, sy bru masuk intec under korean programme jgk , under jpa..isnn ni bru start kelas .. saya nak tye , susah ke nak belajar bhase korea dgn sonsaengnim kt intec? Susah ke nak lepas cut off point ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.sory lmbat reply.jarang balas komen dekat sini..mm,tak susah pon.blajar betul2 insyallah kalau niat kita belajar tu betul Allah akan bantu kita.yg pnting,blajar sungguh2 ,doa pd Allah.insyallah lps cut off point(:

      Delete
  8. Hi
    I just got the JPA scholarship to Korea. I have some questions.
    1) Is the preparation at INTEC 9 months only? But why does it say 21 months in INTEC in my surat tawaran?
    2) How many overall spending on me after I finish my degree?

    Sorry soalan dlm BI, ,,

    ReplyDelete
  9. Hi
    I just got the JPA scholarship to Korea. I have some questions.
    1) Is the preparation at INTEC 9 months only? But why does it say 21 months in INTEC in my surat tawaran?
    2) How many overall spending on me after I finish my degree?

    Sorry soalan dlm BI, ,,

    ReplyDelete