IkAN mASak LemAK CILi ApI

9:32 PM



wahh.! dah lama rasenya tak update blog nie ye..hehee..msti la dah lame sebab dah lame tak blek rumah kan..tp xpela..nak kumpul idea bukannya senang..lagi2 nak cari idea yang semua orang suka nak bace..harap2 post kali nie disukai ramai.(: untuk post kali nie, sbrnya ditulis untuk seseorang yg saya dah brjanji  nak menulis sebuah cerita untuknya..dah lama niat nak tulis tp saya tangguhkan dulu..harap seseorang tue suka (:

teruskan membaca bersama
sayabudakbarubelajar



pejam celik pejam celik..
dah bulan syaaban rupenya..
cepat betul masa berjalan
betul ke masa berjalan.? cepat semacam je..
yela2..masa berlari (:

cepatnya dah nak bulan ramadhan kan..
bila da bulan ramadhan kena la puasa..
sebut je bulan ramadhan..
teringat kat makanan pula..
mase bulan ramadhan nnti mesti banyak makanan
kadang-kadang sampai jumpa makanan yang pelik2 pown ada

bila dah banyak makanan
timbul la pulak isu membazir..
masa berbuka beli banyak makanan
katanya untuk berbuka nnti
tp last2 sume tak habis makan..
makan dua tiga suap dah kenyang..
yg tak habis tue apa lagi..
dengan segala hormatnya ke tong sampah..
mmm..

teringat mase kecik2 dulu..
selalu makan tak habis
ambil nasi banyak tapi makan dua tiga suap je
lepas tue cakap kat mak dah kenyang
mak suruh habiskn tp bangun terus lari g main
hehee3..

sampai la satu hari tue..
makan sama-sama dengan abah
masa tengah makan tue cakap kat abah
"abah dah.! tak habis"
abah cakap: makan la habiskan sikit je lg
"dah kenyang"
then abah senyum..

abah amik sudu dan garfu terus suapkn kat saya
sambil suap tue abah bercerita kat saya
abah cakap:

setiap makanan yang kita makan
ada berkatnya..
tapi kita tak tahu berkat makanan tue kat mana
kalau kita makan tak habis
mungkin berkat makanan tue ada kat makanan yang tak habis tue
jadi syafiq makan la sampai habis

bila abah habis cerita
tengok kat pinggan dah habis semua nasi abah suapkan
"tengok.!kan dah habis.."

hahaha3..
semenjak hari tue saya belajar makan sampai habis
dan semenjak tue jgk saya tak pernah makan tak habis lagi
sampai sekarang saya igt cerita abah tue
walaupun cerita tue simple sangat
tapi beri kesan yang mendalam kat saya
sampai la umur saya 17 tahun (:

bila dah besar nie
terfikir balik cakap abah tue..
then saya mencari sesuatu dari cerita yang abah pernah bgtaw dulu
apa seronoknya makan sampai habis.?
lama-lama.. 
saya jumpa jawapannya..
saya belajar sesuatu yang sangat berharga

rupa-rupanya..
nikmat sesuatu makanan tue
letaknya pada suapan yang terakhir..
dan berkat makan tue 
akan kita perolehi bila kita makan sampai habis..
:)

abah.!
terima kasih sebab mendidik saya
mendidik saya mnjadi seseorng anak yg tak membazir lagi
syafiq akan sentiasa igt kata2 abah tue
mungkin kisah nie akan jd teladan kat orang lain jgk
terima kasih abah.!











-sayabudakbarubelajar-

You Might Also Like

2 comments

  1. haaaaaaaaaaaaa dah boleh komen,,,,,,,,, taadaaaaaaaaaaaaaa,,,,,,,, aku sarankan lain kali kaw tulis laaa bnyk2 dri pnglaman kaw eah,,,sebab aku rasa lagi interesting

    ReplyDelete
  2. ha!!ank abh2..tUk "seseorang"heeee..sape syafiq..diam2 ubi berisi..hahhaah

    ReplyDelete