keIkhlasANku

10:01 AM

pagi yg indah.! ^^ hari nie semangat nak menulis sebab idea da dtng mencurah-curah..

sbnarnya da lame nak tulis psl nie tp asyik trlupe je..

smpai baru2 nie ada seseorng :) yg sebut psl keikhlasan nie kat sy..

jd sy pown tros tringat kat idea yg da disimpan lame tue..

post kali nie kita santai2 je cbb post yg lepas agak berat ckit..

mybe x sume yg da bace smpai abes post yg lepas
  Belajarlah untuk Belajar...

.yg bace sekerat tros like pown ada..hehe3..
tp xpela.sekurang2nya da ada usaha..
tp kalo bley, abes kan la mmbace tue ye..

troskn mmbace brsama sayabdkbarubelajar
"KEIKHLASANKU"


Rasulullah saw bersabda " Allah s w t, tidak pandang pada rupamu atau kekayaanmu, bahkan Dia pandang pada keikhlasan hatimu serta sifat amalanmu".

Rasulullah saw ditanya mengenai erti iman, Beliau menjawab "Ertinya Ikhlas".

ikhlas itu sangat subjektif
tiada alat yang mampu dicipta manusia untuk mengukur keikhlasan
vernier calliper mahupun barometer tidak mampu untuk mengukur keikhlasan :)
kerana ikhlas itu terletak pada hati  

seperti kata sesesorang ^^
ikhlas itu tidak perlu disebut supaya tidak menjadi kurang keikhlasannya.
senyap itu lebih baik

janganlah kita menilai keikhlasan seseorang itu dengan
kayu pengukur kita sendiri
kita bukan alat yang mampu mengukur ikhlas

namun
kadang-kadang kita boleh melihat satu perbuatan itu ikhlas atau tidak
dengan melihat hasil yang diperolehi
seperti rahsia air tangan masakan seorang ibu

dimana sedapnya masakan yang dimasak ibu.?
sedapnya itu terletak pada ikhlasnya
ikhlasnya hati seorang ibu memasak untuk anak-anaknya
terima kasih ibu, mak,umi, mama..
:)

seperti apa yang saya kongsi pada blog ini adalah ikhlas dari hati saya
supaya kita dapat manfaat bersama..:)
oppsss...
dah tersebut ikhlas..
kurang la keikhlasan saya..^^





ikhlas itu umpama seekor semut hitam di atas batu yg hitam di malam yg gelap gelita




-SayaBudakBaruBelajar-

You Might Also Like

4 comments